2009. október 19., hétfő

Pénteken és szombaton: egyetem. Előadások. Magyar alkotmánytörténet, egyetemes állam- és jogtörténet, római jog, jogi alaptan. Ömlesztve. Most már tanulok, mellette csak keveset tanácsadok.

Vasárnap este: Gergye Temetés-előadása. Nem tudom hová tenni. Izgultam, hogy valaki előadja ezt a kétszemélyes darabot, amit szinte lehetetlen előadni. De aztán kiderült, hogy Gergye többszemélyesre rendezte, a két fehér alapszereplő mellett volt még hat nagyon is jelenlévő hang. Felolvasták, mondták a szövegeket, de a színpadra is felmentek egyszer-egyszer. Ez egészen más dramaturgiát jelent, mint a kétszereplős változat. Ugyanakkor a két fehér alak jó volt, jól mozgott, azt viszont megint nem tudom hová tenni, hogy közöttük nem volt férfi-nő feszültség, egyszerűen nem volt. Ez persze pozitívum is lehet, a testek inkább-egyenlősítése (ez nagyon szép volt), egy egyenlőbb feszültség. De ez nem az a heteró-feszültség volt, amit egy ilyen férfi-nő szerep hozni szokott. Nem szexuális, hanem másféle feszültség volt. (Nekem aztán jobb, mondhatom mosolyogva.) Szóval nem a testek közötti, hanem mondjuk egyének és szerepek közötti.

Utána beszélgettünk B. Annával, munkáról és tanulásról, vonzalmakról és viszonyokról (részemről S.-ról, egy baráti viszonyról, ami most valamiért nem működik).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése